
Op de snelweg van online zichtbaarheid is Domein Autoriteit (DA) uw ticket om snel te klimmen in de zoekresultaten. Het is een essentieel onderdeel van uw SEO-reis en beïnvloedt hoe hoog uw website rangschikt op zoekmachines zoals Google. Maar wat is Domein Autoriteit precies? Hoe wordt het berekend, en belangrijker nog, hoe kun je het verhogen? In deze blogpost duiken we diep in de wereld van Domein Autoriteit, we ontrafelen zijn mysteries, en bieden u een praktische gids om uw eigen DA te verhogen. Of u nu een doorgewinterde SEO-professional bent of een beginner in de wereld van online marketing, deze gids zal u de tools geven die u nodig heeft om uw website naar een hoger niveau te tillen.
1. Wat is Domein Autoriteit?
Domein autoriteit (DA) is een maatstaf ontwikkeld door Moz die voorspelt hoe goed een website zal presteren in zoekmachine resultatenpagina’s (SERPs). Het is een schaal van 1 tot 100; hoe hoger de score, hoe groter de kans dat de website een hoge ranking behaalt in de SERPs.
Domein autoriteit geeft in feite de relevantie van een website weer in verband met zijn specifieke branche of onderwerp. Daarmee is het een indicator van de sterkte of ‘autoriteit’ van een domein in termen van zijn ranking potentieel.
Het is belangrijk om te onderscheiden tussen domein autoriteit en pagina autoriteit. Terwijl domein autoriteit de ranking potentieel van het gehele domein of subdomein aangeeft, heeft pagina autoriteit betrekking op het ranking vermogen van individuele pagina’s.
Houd er echter rekening mee dat hoewel een hoge DA score kan helpen om je website meer zichtbaarheid te geven in de zoekresultaten, het niet direct een ranking factor is volgens Google’s algoritme. In plaats daarvan, dient het als een nuttige benchmark om je prestaties te vergelijken met die van je concurrenten en te identificeren waar er ruimte is voor verbetering.
2. Wat is een goede Domein Autoriteit Score?
Het beoordelen van een “goede” Domein Autoriteit score kan afhangen van een aantal factoren, maar in grote lijnen zou je het als volgt kunnen indelen:
- Onder de 30 wordt beschouwd als slecht
- 30 tot 40 wordt beschouwd als onder het gemiddelde
- 40 tot 50 wordt beschouwd als gemiddeld
- 50 tot 60 wordt beschouwd als goed
- 60 tot 70 wordt beschouwd als zeer goed
- Boven de 80 wordt beschouwd als uitstekend
Sites zoals Google, Apple en Microsoft hebben zeer hoge DA scores, meestal tussen de 95 en 100. Als je website nieuw is, zal je DA score waarschijnlijk lager zijn, mogelijk tussen de 10 en 20.
Het is belangrijk om te onthouden dat het vergroten van je DA score een gradueel proces is. Als je DA score tussen de 20 en 30 is, zou het makkelijker moeten zijn om deze te verhogen dan wanneer je DA score tussen de 70 en 80 is.
Hoewel DA geen directe Google ranking factor is, kan het je helpen om je website’s prestaties in de zoekresultaten te voorspellen. Daarom is het nuttig om het te gebruiken als een benchmark om je prestaties te vergelijken met andere websites in je niche en om gebieden te identificeren waar je kunt verbeteren.
3. Hoe wordt de Domein Autoriteit berekend?
Verschillende tools hebben hun eigen methoden om de Domein Autoriteit te berekenen. Moz, bijvoorbeeld, gebruikt meer dan 40 verschillende factoren om een DA score te geven. De belangrijkste factoren zijn onder meer:
- MozRank – Dit telt het aantal websites dat naar een webpagina linkt. Het kijkt ook naar de kwaliteit van deze websites die naar jouw site linken.
- Linkprofiel – Dit omvat de interne en externe links van je webpagina. Dus, als je bericht linkt naar websites met een hoge autoriteit en ook terug gelinkt wordt door andere gerenommeerde sites, dan zou je een goede score krijgen.
- Root Domeinen – Bij het bekijken van je linkprofiel kijkt Moz ook naar het aantal unieke backlinks. Laten we zeggen dat je 100 links hebt, maar ze komen allemaal van één website. Moz zal dit beschouwen als 1 root domein. Daarom is het belangrijk om backlinks te krijgen van verschillende websites.
- MozTrust – Moz controleert de betrouwbaarheid van websites die naar jouw pagina linken. Als je bijvoorbeeld een link krijgt van een universiteitswebpagina, een overheidswebsite, of een site van een grote organisatie, dan krijg je een hoge score.
- Website Structuur en Gebruikersvriendelijkheid – Om een hoge DA te bereiken, moet je ervoor zorgen dat de structuur van je site gemakkelijk is voor zoekmachines zoals Google om je pagina’s te crawlen. Bovendien moet je een geweldige gebruikerservaring bieden aan je bezoekers.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het verbeteren van je Domein Autoriteit een lange termijn strategie is, en het vereist voortdurende inspanning om de bovenstaande factoren te optimaliseren.
4. Hoe verhoog je de Domein Autoriteit?
Wanneer je begint met het verhogen van de domein autoriteit van je website, moet je onthouden dat het een langetermijnstrategie is. Hier zijn enkele manieren waarop je de DA van je site kunt verhogen:
Verkrijg kwalitatieve backlinks van autoritaire sites Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt, spelen backlinks een grote rol bij het berekenen van de domein autoriteit. Backlinks zijn ook een van de belangrijkste ranking factoren. Een studie van Ahrefs toonde aan dat 55.24% van de websites geen organisch verkeer krijgen, omdat ze geen backlinks hebben. Het is dus veilig om te zeggen dat je kwalitatieve backlinks nodig hebt. Er zijn talloze manieren om backlinks te krijgen om je linkprofiel te versterken. Om te beginnen kun je kijken naar je belangrijkste verwijzingsbronnen en vervolgens soortgelijke sites zoeken voor backlink mogelijkheden.
Creëer uitstekende content die linkwaardig is De tweede manier om je domein autoriteit te verhogen is door geweldige content te creëren die linkwaardig is. Waarom zou je content geweldig moeten zijn? Als mensen je berichten nuttig vinden, zullen ze beginnen met het delen ervan met anderen. Dit verhoogt je kansen op het krijgen van backlinks van hoog-autoritaire websites, zoals onderwijsinstituten of overheidsorganen.
Controleer je site en verwijder slechte links Hoewel inkomende links essentieel zijn voor de DA en rangschikking van je website, kunnen slechte links meer kwaad dan goed doen. Links van een spammy website kunnen de domein autoriteit van je website verminderen. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een straf van Google.
Optimaliseer je website structuur en gebruikerservaring Een van de factoren bij het berekenen van de domein autoriteit is de structuur van je site en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Met een goede structuur kunnen zoekmachines gemakkelijk je webpagina’s crawlen en ze in de zoekresultaten indexeren.
Verbeter je interne links Een andere manier om de gebruikerservaring van je site te verbeteren, is door je te concentreren op je interne linkstructuur. Met links die gebruikers naar andere informatieve webpagina’s op je site leiden, kun je je bezoekers betrokken houden.
5. Hoe controleer je de Domein Autoriteit?
Nu je weet hoe je de domein autoriteit kunt verhogen, hier zijn enkele tools om de DA van je website te controleren.
Moz Link Explorer Moz Link Explorer laat je de domein autoriteit van elke website controleren. Voer gewoon de URL van je website of je concurrenten in en bekijk de domein autoriteit. De tool biedt zelfs informatie over het aantal unieke backlinks, rootdomeinen en het aantal keywords dat voor een specifiek domein rangschikt.
Ahrefs Ahrefs is een van de beste SEO-tools op de markt en een andere domein autoriteit checker die je kunt gebruiken om de DA van een website te vinden. Merk op dat Ahrefs het ‘Domain Rating’ noemt, maar het is hetzelfde als domein autoriteit. Een ander punt om op te merken is dat het zijn eigen algoritme en factoren gebruikt voor het berekenen van de DA. Dus je zou een verschil in scores kunnen zien als je het vergelijkt met Moz of een andere tool.
SEMrush SEMrush is een populair hulpmiddel bij veel SEO-professionals en het biedt ook gegevens over de domein autoriteit van een website. Om de DA van je website of je concurrenten te bekijken, ga je naar Backlinks Analytics in SEMrush. In het tabblad Overzicht kun je de Authority Score (wat domein autoriteit is) bekijken.
Met dat in gedachten, ben je aan het einde van deze gids gekomen. Dus, hoe lang duurt het voordat je ziet dat je DA stijgt? Dat hangt af van verschillende factoren, maar houd in gedachten dat het een langdurig proces is. Geduld en consistentie zijn de sleutel tot succes in SEO en het verhogen van je domein autoriteit.